Jeanine en Yrieka

Grondwerk

Grondwerk (het werken met een paard vanaf de grond) is een (h)eerlijke en oprechte manier om een paard te willen observeren. Open je hart voor het paard en laat hem zien dat jij een rustige verstandige leider bent. Communiceren met een paard begint met het willen zien wat het paard vertelt en met het aanbieden van communicatie in een vorm die het paard begrijpt.

Grondwerk of vrijwerken is voor paarden heel leuk als afwisseling in het samenzijn met een mens en belangrijk voor het verkrijgen van een goede verstandhouding. Een goede verstandhouding en vertrouwensband hebben te maken met plezier en veiligheid. Je kan er leiderschap mee verkrijgen of bevestigen.

De communicatie die je in een kleine ruimte zonder dwangmiddelen tot stand kan brengen hebben te maken met leiden, volgen, stoppen, achterwaarts gaan, aandacht hebben, niet in onze ruimte komen en wijken voor druk. Je lichaamshouding bepaalt of het paard een situatie aan jou over durft te laten zodat je meer initiatief mag nemen en het paard je als natuurlijk leider aanvaardt. Het paard als individu respecteren geeft hem vertrouwen.

Juist die lichaamshouding helpt je om beter te longeren, je paard door een schrikparcours te leiden of een eenheid met je paard te vormen tijdens het rijden. Ook (oudere) starters of mensen met angst voor paarden kunnen (weer) genieten van paarden.

Heb je nooit grondwerk gedaan? Misschien is je verblijf op Hoeve Morgenster een leuk moment om hier kennis mee te maken.


Paard en Harmonie
Huenderweg 17
8386 XB  Doldersum

06 - 53 15 70 89
05 21 - 38 80 73

info@paardenharmonie.nl