Naast werken aan de lange lijnen of dressuur aan de lange teugel (lange teugelen) kan je een paard vanaf de grond werken door middel van longeren. Als je paard het nog nooit heeft gedaan is het afzetten van een stukje rijbaan of een longeercirkel aan te raden. Voor je gevoel van controle wil je misschien een hoofdstel gebruiken maar let dan op de manier van vastmaken van je longeerlijn of gebruik liever een halster of een kaptoom om de gevoelige mond van je paard niet te beschadigen.
Longeren zonder hulpmiddelen is eigenlijk een vorm van loswerken/vrijwerken maar dan met een lijn van 7-10 meter tussen longeur en paard. Het paard moet wel gehoorzaam zijn aan de stemhulpen maar is volledig vrij om zijn eigen stelling, buiging of hoofdhoogte te kiezen.
Als het paard van nature geen correct lichaamsgebruik heeft kan het nodig zijn een singel om te doen waaraan zogenaamde hulpteugels richting bit of neus (kaptoom) kunnen worden bevestigd of waardoor het mogelijk is een lijn of band achter het paard langs te laten lopen.
Om een verdergaande gymnastisering van het paard te verkrijgen kan via het bit of de neus (kaptoom) ook gewerkt worden met een dubbele longeerlijn. Hiermee kan zowel op de binnen- als op de buitenhand alsook de achterhand worden ingewerkt.
Wil je leren je paard (beter) te longeren en de verschillen zien en ervaren tussen verschillende manieren van optoming of gebruik van hulpmiddelen neem dan les in longeren. Je zult vanaf de grond goed kunnen observeren wat de uitwerking op je paard is en je eigen positie en feeling verbeteren.