Jeanine en Yrieka

Valtraining

Valtraining is in een risico-sport als paardrijden geen overbodige luxe. Of er met paardrijden meer ongelukken gebeuren als in andere sporten valt nog te bezien maar feit is wel dat door de grotere hoogte en vaak hogere snelheid dat er bij een val gemiddeld vaker en groter letsel is.

Angst hoort bij het leven en is een overlevingsstrategie. Dat een mens bang is voor een wezen dat zoveel zwaarder weegt en sterker is, is niet zo vreemd. Het leren omgaan met angst begint bij het stellen van realistische doelen. Een beetje angst maakt je alert, extreme angst verlamt.

  • Angst is een eigenaardig, onbestemd, ongericht gevoel van bedreiging. Deze persoon is handelsonbekwaam.
  • Bang zijn (vrees hebben) is een rationele reactie op een objectief gegeven en door de persoon te identificeren gevaar buiten zichzelf. Deze persoon is handelsbekwaam.

Valtraining en balanstraining kan een waardevolle tool zijn om met angst om te leren gaan.

Veilig omgaan met paarden of veilig paardrijden doe je door tenminste op het paard een goedgekeurde veiligheidshelm en eventueel een bodyprotector te dragen. Draag geschikte rijkleding zonder sieraden met geschikt schoeisel en zoek een veilige rijomgeving met voldoende deskundigheid. En houd rekening met je eigen vaardigheden en verdiep je in de aard van het paard.

Gasten van Hoeve Morgenster kunnen een sessie afspreken waarbij balans en valtraining wordt geoefend. Veilig en vertrouwd zonder echt paard dus ook geschikt voor de (oudere) starter of mensen met angst voor paardrijden.
Na een gedegen warming-up zal begonnen worden met balans oefeningen op de grond en het oefenen van vallen op een gymnastiek-mat. De balans oefeningen kunnen daarna ook op een trampoline worden beoefend. Als we betere lichaamsreflexen aanleren zal het vallen van grotere hoogtes in de toekomst minder spanning oproepen en minder blessures veroorzaken.


Paard en Harmonie
Huenderweg 17
8386 XB  Doldersum

06 - 53 15 70 89
05 21 - 38 80 73

info@paardenharmonie.nl