Jeanine en Yrieka

Polocrosse

Onder het hoofdstuk ‘plezier met je dier’ en weer eens wat anders geven we je graag de mogelijkheid om kennis te maken met een vrij onbekende tak van de paardensport: polocrosse.

Polocrosse is een teamsport en wordt over de hele wereld gespeeld.
Het is een combinatie van polo en lacrosse. Polocrosse wordt buiten gespeeld, op een grasveld, op een paard. Elke ruiter gebruikt een stick gemaakt van riet/bamboe, waaraan een hoofd met een los netje zit, waar de bal in gedragen wordt. De bal is gemaakt van sponsachtig rubber en heeft een doorsnede van 10cm. Het doel is om de bal tussen twee doelpalen te gooien (scoren). Iedereen die kan paardrijden kan polocrosse spelen.

Polocrosse helpt zelfs bij het verbeteren van je rijkunst! Om te beginnen met Polocrosse, heb je slechts een paard, helm, stick en bal en beenbescherming voor je paard nodig. In tegenstelling tot Polo, zijn Polocrosse spelers toegestaan om slechts met 1 paard per wedstrijd te spelen, behalve in geval van verwondingen. Er is geen richtlijn voor de schofthoogte van een paard. Paarden van alle rassen spelen Polocrosse.

In eerste instantie kan je zonder paard vanaf de grond vaardig worden met de bal en stick. Oppakken vanaf de grond, vangen en gooien. Om je vaardigheden te oefenen vanaf het paard kunnen we de oefenton gebruiken. Dan kan je het oppakken van de bal aan de linkerkant en rechterkant van het paard oefenen en trainen om bij het stick overnemen het paard niet te raken. Als we zelf enige vaardigheid hebben gaan we het paard ook wennen aan het gebruik van een stick en het lopen naar de de bal.

Een team bestaat uit 6 spelers, verdeeld in 2 secties van 3 spelers die 3-4 chukka’s van 6 minuten spelen of 8 minuten in Internationale wedstrijden. Een wedstrijd bestaat uit 6-8 chukka’s. De drie spelers van een sectie spelen de positie nummer 1, aanvaller, nummer 2, middenvelder en spelverdeler, of nummer 3, verdediger. De structuur van het team is zo bedacht, dat het voor een speler onmogelijk wordt in zijn eentje te spelen. Polocrosse is daardoor een echte team sport. Dit maakt de sport sneller en moeilijker, spelers hebben betere vaardigheden nodig om het spel goed te spelen.

Het veld is 55m bij 146.5m groot, en verdeeld in 3 gebieden. De scoringsgebieden, aan beide uiteinden van het veld, zijn 30meter lang. Alleen de nummer 1 van het aanvallende team en de nummer 3 van het verdedigende team zijn in de 30meter gebieden toegestaan.Het middenveld is 100meter lang. De twee lijnen die de scoringsgebieden van het middenveld scheiden, worden de 30meter-line of penalty-line genoemd.De doelpalen staan 1,5m uit elkaar. Om het goal heen, zit een halve cirkel van 10m. Om te scoren moet de bal van achter deze halve cirkel (the D) tussen de doelpalen gegooid worden.

Spelers kunnen de bal van de grond oppakken, de bal opvangen in het netje en ermee rijden. Spelers kunnen de bal naar andere spelers overgooien, tot de bal naar de nummer 1 gegooid kan worden, die zich dan in het scoringsgebied bevinden. Een speler mag de bal niet over de 30-meter-line heen dragen, deze moet gestuiterd of overgegooid worden. Wanneer de bal in de stick gedragen wordt, moet de speler de stick aan de stickkant houden. Als een speler rechts is, wordt de stick met bal rechts van het paard gedragen.Een speler mag de stick (als daar zich de bal in bevindt) niet over de denkbeeldige lijn (van hoofd tot staart) van het paard heen houden, dit wordt afgestraft. Een speler mag de bal wel vanaf de andere kant van het paard oppakken of vangen, als de stick daarna meteen weer naar de goede kant gehaald wordt.

Een wedstrijd begint in het middenveld, als de spelers zich opstellen in 2 rijen van 3. De ene sectie naast de andere, met nummer 1 vooraan, nummer 2 daarachter en nummer 3 achteraan. Dit wordt een line-up genoemd en dit gebeurt op een plaats in het middenveld, wat de T genoemd wordt. De scheidsrechter gooit de bal tussen de spelers door, tussen de schouder en de hoogte van de stick, zodat elke speler een kans heeft de bal te pakken.Wanneer een goal gescoord is, is er weer een line up om de bal opnieuw in te gooien. Na elk goal is de line up aan de andere kant van het veld. Dit wisselt dus steeds af.

Bij PaardEnHarmonie is helaas geen mogelijkheid om te komen tot het spelen van een echte wedstrijd.


Paard en Harmonie
Huenderweg 17
8386 XB  Doldersum

06 - 53 15 70 89
05 21 - 38 80 73

info@paardenharmonie.nl