Jeanine en Yrieka

Paardenvoetbal

Ben je alleen serieus bezig met je paard of is lol met je knol – plezier met je dier ook een optie?

Er zijn paarden die in de paddock zichzelf leuk kunnen vermaken met een voetbal. Maar er bestaat ook de teamsport paardenvoetbal (ook wel pushball genoemd). In de Verenigde Staten zijn er zelfs twee vormen: ‘horse soccer’ en ‘equine soccer’. De bedoeling bij deze vorm van paardensport is dat het paard de bal vooruit duwt. Voor angstige of jonge ruiters is paardenvoetbal een welkome afwisseling op de training.

In Nederland zijn er nog geen vaste spelregels omschreven en wordt het spel naar eigen inzicht en logica gespeeld. Van het internet zijn spelregels uit de Verenigde Staten en Rusland te downloaden. Voor een wedstrijdteam zijn minimaal 4-5 combinaties nodig, de hoogte van de bal bepaalt welke dieren mee kunnen doen. Dus in een team kan rustig een Welsh pony met een Fjordenpaard samen, alleen moet de bal dan hoog genoeg zijn voor de Fjord. Een reserve paard/pony is aan te raden.

Om te trainen: een veld/manege rijbaan van minimaal 20×40 m voor de pony’s en voor de paarden minimaal 20×60 m groot. Ideaal voor een paarden wedstrijdbaan is een 40×80 baan of groter, voor de pony’s mag hij iets kleiner zijn.

Een bal bedoeld om mee te voetballen / Pushball bal te spelen dient aan een aantal voorwaarden te voldoen:

  • De bal is van stevig materiaal en is barst bestendig (burst resistant/anti-burst).
  • De bal kan de druk van twee tegen elkaar opbotsende paarden van ieder 600 kg verdragen.
  • De bal moet zwaar genoeg zijn en juiste balspanning hebben.
  • De bal is minimaal de hoogte van het borstbeen van het paard of de pony.
  • Iedere maat paard en pony heeft z’n eigen bal diameter.

Pushball is een spel voor ruiters van alle leeftijden en kan worden gespeeld met pony’s of paarden. Als sport wordt gespeeld door kinderen v.a. 12 jaar maar ook door volwassenen. Voor zeer jeugdige ruiters en amazones wordt soms een uitzondering gemaakt. Lichtgevorderde ruiters, die zelfstandig hun paard in een groep onder controle hebben, beleven er al veel plezier aan. De maat van de paarden of pony’s is bepalend voor de keuze van de bal. Daarom kunnen jongeren en volwassenen samen in één team met paarden zitten.

Wil je tijdens je verblijf op Hoeve Morgenster in alle rust je pony of paard aan de bal laten wennen of zelfs een voorzichtig begin maken met het vooruitduwen van de bal als je erop zit? Je kan er voor kiezen zelfstandig aan de slag te gaan of dit onder begeleiding te doen.


Paard en Harmonie
Huenderweg 17
8386 XB  Doldersum

06 - 53 15 70 89
05 21 - 38 80 73

info@paardenharmonie.nl