Jeanine en Yrieka

Teugeldrukmeter

Een teugeldrukmeter biedt vaak heel verhelderende inzichten in je eigen teugelvoering. Is je paard wel zo licht als je denkt? Heb je wel echt een vriendelijke hand? Wat voor effect heeft het verbeteren van de zit op de teugels? Kan je op beide teugels gelijke druk onderhouden? Heeft het rijden van een tempowisseling, overgang of wending effect op de inwerking op het paard? Hoeveel druk vindt mijn paard plezierig en bij hoeveel druk krijgt hij stress?

Leren paardrijden is een proces wat lang kan duren maar daarbij steeds uitdagend kan zijn. Mensen kunnen zich een persoonlijk doel stellen maar ook genieten van de weg naar dit doel toe. Stress bij ruiter of paard belemmert het leerproces. Het leren van de juiste balans; onafhankelijke zit en rij-techniek op een paard is afhankelijk van verschillende componenten zoals:

  • karakter en sensibiliteit van het paard
  • de bouw en manier van bewegen van het paard maar ook het gebruikte harnachement
  • de kennis van de instructeur op het gebied van rijtechniek, biomechanica, leerwensen van de ruiter en de lichamelijke mogelijkheden van ruiter en paard
  • de mogelijkheden van de instructeur om de leerstijl aan de ruiter aan te passen
  • de motorische vaardigheden van de ruiter

Wat kan een Teugeldrukmeter voor de ruiter doen?
Een teugel of leidsel wordt gebruikt voor het doorgeven van signalen. De voorwaarde om duidelijke signalen te geven is dat een aanwijzing die het paard correct opvolgt; direct wordt beeindigd.
Het is om die reden evenzo belangrijk dat een ruiter in staat is om constante verbinding met gelijk gewicht via de linker en rechterteugel met het bit (of op de neus) te kunnen nemen. Een onrustige verbinding is onduidelijk en meer gewicht aan één zijde verlegt de balans van het paard.
Bij gebruik van een Teugeldrukmeter is het onbelangrijk of de meetapparatuur gekoppeld wordt aan het bit of aan een bitloze optoming. Het paard heeft in alle gevallen behoefte aan een stabiele, meegaande en informatie ontvangende ruiterhand.
Bij PaardEnHarmonie koppelen we de Teugeldrukmeter op verzoek graag aan trainingen op de Paardrij-simulator, de Anky Freerider of de Balanscoach. Op de laptop kan iemand dan direct zien wat beweging, balansverstoring of een aanwijzing voor gevolg kan hebben op de teugelvoering.
Uiteraard is het ook mogelijk om te paard te gaan en na een aantal oefeningen terug te kijken hoe het met de teugelvoering is gesteld.


Paard en Harmonie
Huenderweg 17
8386 XB  Doldersum

06 - 53 15 70 89
05 21 - 38 80 73

info@paardenharmonie.nl