Jeanine en Yrieka

Centered Riding

Jeanine is level II Centered Riding instructeur.

Centered Riding gaat uit van aandacht voor biomechanica van ruiter en paard vanuit liefde voor de Klassieke Dressuur. Heldere intentie en gronding met gebruikmaking van de Four Basics: Centreren, Blokken, Zachte ogen en Ademhaling.

Centered Riding maakt je bewust van het gebruik van spieren waardoor je meer controle verkrijgt. Meer controle wil zeggen soepel, eenvoudig en met een minimum aan spierkracht. Centered Riding betekent “rijden vanuit je midden” wat wil zeggen dat je heel bewust vanuit je bekken leert rijden. Door te rijden vanuit je midden zal je minder op een paard zitten maar meer er omheen.
We zitten vaak vast in gewoontes en bewegingspatronen die niet altijd de meest efficiënte zijn. Centered Riding wil graag energie steken in het aanleren van nieuwe gewoontes en bewegingspatronen in plaats van het afleren van inefficiënte patronen.

De oefeningen leren je je balans verbeteren en hoe je efficiënter kan bewegen. Hierdoor verbetert je samenwerking met het paard en ritme en je rijkunstig gevoel neemt toe. Met de feedback van je paard zal je merken dat hij steeds beter op je hulpen gaat reageren en fijner gaat lopen.

Centered Riding is ontwikkeld door Sally Swift (1923-2009). Zij had een aangeboren rugafwijking en maar door bewust te bewegen kon zij goed met haar handicap omgaan en blijven paardrijden. Na haar pensionering bestudeerde Sally Swift een aantal verschillende bewegingsvormen, waaronder de Alexander-techniek en T’ai-Chi.

De 4 basisprincipes van Centered Riding zijn:

 • Zachte ogen
  Door te kijken zoals je paard kijkt word je je bewuster van wat er om je heel gebeurt. Het focussen (dus met harde ogen kijken) geeft spanning bij jezelf en je paard. Het kijken met zachte ogen geeft de mogelijkheid tot een diepere ademhaling en een beter gevoel van je lichaam. Zachte ogen betekent ook dat je je bewust bent van de oefening die je gaat doen.
 • Ademhaling
  Een van de belangrijkste basics van Centered Riding. Ademhalen in de borst kan spanning creëren. Denk maar aan dat schrikmoment tijdens die ene buitenrit. Waar “zat” je ademhaling? Ademen in de buik/flank is de natuurlijke manier van ademen. Het verlaagt je zwaartepunt, geeft ontspanning bijv. “een zucht van verlichting”.
 • Centreren
  Het gebruik van je middelpunt zorg voor balans en kracht zonder spierspanning. Als je het middelpunt hebt gevonden dan ervaar je balans, harmonie en kracht. Het maakt je meer “powerful” en sterker zonder spierspanning.
 • Blokken bouwen
  Dit is een mogelijkheid om met zo min mogelijk spierkracht maar met gebruik van je botten paard te rijden. Paardrijden zal daardoor minder vermoeiend zijn. Als je hiel, heup en schouder op één lijn zijn heb je minder spierkracht nodig voor balans. Vanuit deze positie is bewegen in eenheid met je paard eenvoudiger.

In de loop der jaren zijn de volgende 2 algemene principes toegevoegd:

 • Aarden/gronden
  Voor sommige mensen klinkt dit zweverig. Toch is het heel aards. Wiebel maar eens met je tenen van je linkervoet, breng het gewicht naar je hiel, naar je tenen, de zijkant. Stamp eens met je linkervoet. Ga op beide benen staan en voel het verschil tussen links en rechts. Je bent je bewuster van je voet op de grond. Dat is gronden. Het geeft balans. Heb je weleens meegemaakt dat een paard niet meer wil lopen omdat hij bang is? Zo’n paard is erg goed gegrond. Hij gaat geen stap meer voor- of achteruit.
 • Clear Intent (weet wat je wilt)
  Als je een plan hebt komt er duidelijkheid in je aanwijzingen c.q. hulpen. Als je een cirkel rijdt zie je als het ware de perfecte cirkel voor je. Geef je een galophulp dan denk je niet aan stap of halthouden. Dit beïnvloedt het signaal dat je aan het paard geeft waardoor je voor je paard onduidelijk bent.

Meer lezen? Download hier de folder!


Paard en Harmonie
Huenderweg 17
8386 XB  Doldersum

06 - 53 15 70 89
05 21 - 38 80 73

info@paardenharmonie.nl