Jeanine en Yrieka

Houding en zit

Houding en zit – het gaat niet om mooi zitten maar om functioneel zitten! Een lange slanke ruiter zal makkelijker voor het oog mooi zitten als de korte gedrongen ruiter; maar wie goed zit stoort zijn paard niet en kan op hem inwerken waar nodig. Wanneer evenwicht en balans in orde is kunnen ruiter en paard een harmonieuze eenheid vormen.

Voor de angstige, minder ervaren maar ook de ervaren ruiter is het regelmatig nemen van zitles vaak iets waarvan men weet dat het goed is maar toch komt het er niet van.
Geen probleem. Je verblijf op Hoeve Morgenster kan worden uitgebreid met zitles. Afhankelijk van je ervaring en wens werken we op de trampoline of bal, de voltige-oefenton, de paardrij-simulator of een echt paard.

Een goede zit en houding bevordert de onafhankelijke zit te paard. Het paard zal minder worden gehinderd in zijn beweging, hulpen kunnen in ritme en gedoseerd worden gegeven en het trainen van het paard zal steeds harmonieuzer verlopen. Tijdens de houding en zitles werken we natuurlijk aan je balans en meegaan in de beweging maar ook aan het bewust opdrachten geven aan je eigen lichaam. Want wie zijn eigen lichaam niet kan aansturen zal zeker moeite hebben effectief aanwijzingen aan het paard te geven via de benen of de handen. In deze les kan je vooral aan jezelf werken. Je leert stil te zitten ten opzichte van beweging zodat je een prettige passagier voor je paard zult worden.

Het paard krijgt vaak de schuld van een minder goede houding te paard maar door een aantal houding en zitlessen zal je merken dat er verbeteringen zijn. Elke ruiter die zich verantwoordelijk weet voor het welzijn van het paard en graag een eenheid met het dier vormt, zal met plezier regelmatig zitles nemen.


Paard en Harmonie
Huenderweg 17
8386 XB  Doldersum

06 - 53 15 70 89
05 21 - 38 80 73

info@paardenharmonie.nl